Ibland när jag kollar TV-nyheterna eller råkar snegla lite på något morgonprogram och det är någon expert som intervjuas i någon fråga, då händer det att den utvalda experten slänger ur sig saker som jag anser är helt felaktiga. Det är förstås i sig självt inte konstigt alls. Jag menar, min världsbild (den kristna) är ju inte direkt i majoritet, speciellt inte bland experterna – och inte i Sverige i alla fall. Men det är precis det jag tycker är ungefär hur dumt som helst.

Min ödmjuka analys av det hela är att vi kristna får skylla oss själva.

Det är förstås önskvärt för vem än som vill påverka samhället att ”nyckelpositioner” innehas av sådana som omfattar de uppfattningar man själv bär på. Det är inget märkligt med det. Här måste man dock konstatera att vi kristna inte har lyckats så bra.

Jag tror att förklaringen (åtminstone delvis) ligger i den antiintellektualism som tyvärr finns bland kristna – visserligen i varierande utsträckning, men ändå. Vi behöver inte utbilda oss eller söka klarhet i tanken. Vi har ju den helige ande! Vi behöver inte några akademiska erkännanden, för vi har ju den helige ande! Vi behöver inte några långsiktiga planer för att förbättra våra möjligheter att påverka samhället, för... jo, just det, vi har ju den helige ande! Vi kan tydligen upplåta de effektivaste plattformarna till våra meningsmotståndare, för vi har ju faktiskt – åter igen – den helige ande!

Det är egentligen ganska märkligt. Vi pratar gärna om att Gud behöver oss i olika funktioner eftersom han har valt att använda människor för att förverkliga (vissa av) sina syften. Men att Gud skulle behöva kunniga och pålästa människor, den tanken verkar ha passerat obemärkt. Detsamma gäller att Gud skulle kunna ha användning av duktiga tänkare. Så långt verkar vi inte ha tänkt. Eller? Visa gärna att jag har fel.

I höstas lyssnade jag på Stefan Gustavsson, som enligt min mening presenterade ett fenomenalt case för apologetikens nödvändighet. Efteråt var det Q&A och som ett brev på posten dök den invändning upp som alltid dyker upp när någon talar för apologetik och att vi kristna behöver (lära oss att) förklara och försvara tron. Ni kanske kan gissa vad den invändningen handlade om.

- Men vi har ju den helige ande!

Som om det skulle föreligga en motsättning mellan det och att eftersträva klarhet i tanken och att försvara tron intellektuellt.