Marduk spelade på inomhusfestivalen Minus 30 på Kulturens hus i Luleå i lördags kväll. Bandets sångare Daniel ”Mortus” Rostén hade en t-shirt med texten ”Luleå stift” på sig. Under spelningen hällde han blod över sin kropp och tillägnade den sista låten, ”Fist fucking Gods planet”, till Luleå stift. Låten handlar om Jesus och innehåller textrader som: ”Your throne we will burn, you shall never return” (Din tron kommer att brinna, du ska aldrig återvända).

[...]

Pierre Törnkvist på Kulturens hus säger att det Marduk gör på scenen ingår i bandets konstnärliga frihet. Bandmedlemmarna berättade för Törnkvist innan spelningen om t-shirten som de själva hade gjort.

– De såg det nog mest som humor. Det är ett rockband och en t-shirt. Så mycket mer är det inte, tycker han.

Min fru gav en relevant kommentar:

Man kan fundera över om Pierre Törnkvist hade sagt detsamma om det hade stått  t.ex. “RFSL Nord” eller “Ungdom mot rasism” på T-shirten. Och om det hade varit fler som hade reagerat.

Det ter sig fullständigt uppenbart att Törnkvist inte hade resonerat på samma sätt om t-shirten hade haft texten ”RFSL Nord” istället för ”Luleå stift”. Hade bandet dessutom avslöjat sina planer innan spelningen så hade de förmodligen inte ens fått spela. Då hade ”bandets konstnärliga frihet” inte varit mycket värd.

Jag menar inte att dylika uttryck ska förbjudas – jag tror på yttrandefrihet. Jag menar däremot att samma förfarande måste antingen (1) accepteras oavsett om det gäller Luleå stift eller RFSL, eller (2) fördömas oavsett om det gäller Luleå stift eller RFSL. I den politiska korrekthetens och inkonsekvensens förlovade land, Sverige, går det dock bra att håna vissa organisationer och grupper, men inte andra (gör du det får du passa dig!).

Till sist, ”konstnärlig frihet”, vad är det för något egentligen? Vad är det för frihet? Har konstnärer en frihet som andra samhällmedborgare inte har? Givetvis inte. I det här fallet är snacket om ”konstnärlig frihet” inget mer än lite retorisk akrobatik. Det man vanligtvis avser med konstänärlig frihet (att t.ex. gör förändringar i en boks historia när den adapteras till film) har inget med hån av Luleå stift att göra.